top of page

Kérünk Benneteket, hogy figyelmesen olvassátok el az itt található információkat, mert ezek ismerete elengedhetetlen a cicák felelős tartásához. Itt igyekszünk megosztani Veletek nagyon sok hasznos információt, illetve felhívni a figyelmeteket előre a várható nehézségekre.

Táplálkozás - száraz eledel

A cicák a húsevő emlősök családjába tartoznak, tehát oda kell figyelni, hogy a táplálékuk ne tartalmazzon gabonát, mert azt a szervezetük egyáltalán nem tudja hasznosítani. A legtöbb divatos száraztáp jelentős mennyiségű gabonát, főként kukoricát, szóját tartalmaz, ami nem egészséges a cicáink számára. Ezek a kiváló marketinggel rendelkező márkák, mint például, hogy a legfelkapottabbat említsük a Royal Canin, jelentős mennyiségű kukoricát tartalmaznak. Sajnos gabona-mentes tápokat nagyon kevés üzletláncban lehet kapni, ezért kérünk mindenkit, hogy készüljön fel rá, hogy erről mindig előre kell gondoskodnia, hogy online megrendelje.

Tenyészetünk cicái Purizon és Orijen száraztápot esznek.

Táplálkozás - BARF

Manapság már szerencsére Magyarországon is egyre elterjedtebb a BARF, vagyis leegyszerűsítve a nyers húsos táplálás. Ideális esetben cicáink élhetnének kizárólag BARF diétán, de ez a legtöbb ember életmódja miatt kivitelezhetetlen. Ezért cicáink számára egész nap elérhető a száraz eledel, azt szabadon fogyaszthatják bármikor, mellette naponta kétszer kapnak nyers húst. 

Természetesen a nyers húst mi is készíthetjük a cicáink számára, de erre egy átlagos konyhával rendelkező gazdi nincs felkészülve, mert a megfelelő nyers húsos táplálás nem csak húsból, hanem csontból és porcokból is áll. Ezért javasoljuk, hogy a Farkaskonyha weboldalon található nyers táplálékokat adjuk a cicáknak. A legkényelmesebben adagolható a finn Mush fagyasztott eledel, ami egy csomagban érkezik, mint például a fagyasztott sült krumpli :-) és a húst kis pogácsákba formázva tartalmazza, amiből egyet-kettőt kell csak naponta kivenni a fagyasztóból.

Táplálkozás - tápváltás

Többek hamis elképzelése, hogy a cicák megunják az eledelüket, vagy csak mert az olvastuk az észosztó facebookos fórumok valamelyikén, hogy egy másik táp jobb, mint a miénk, nem szabad váltani. Higgyük el, hogy a cicáknak úgy jó a táplálkozása, ahogy azt a tenyészetben megszokta, higgyük el, hogy a tenyésztő mindennek utánanézett, ha már benne bíztunk meg annyira, hogy az elkövetkező 15 évre társat válasszunk, akkor ne vonjuk kétségbe a tudását, és ne változtassuk meg a cica diétáját. Még akkor se változtassunk, ha az állatorvos a szponzoráló Royal Canin eledelre akar bennünket rábeszélni. A MirumKitty radoll tenyészet esetében minden egészségügyi garancia a hatályát veszíti, ha a gazdi változtat az előírt diétán.

Azért hangsúlyozom, mert nem egy kedves cicavevő ült a nappalinkban bólogatva, hogy megértette ezt, de már a következő héten beugrott a Fresnapfba venni valami újdonságot, vagy felírta egy Facebookos fórumra, hogy tápot kíván váltani, vagy már meg is tette.

A tápváltás miatt a cicánknál hasmenés és hányás fog bekövetkezni, ami kiszáradáshoz vezethet.

A ragdoll félhosszú szőrű fajta, ezért számolni kell a szőrhullással! Mind a lakásunkban, mind a ruháinkon meg fog jelenni a macskaszőr. Aki ezzel nem tud együtt élni, az kérem ne vegyen kisállatot!

Készüljünk fel arra először is, hogy a cicánknak bútort kell biztosítani. Tenyészetünk a drapaki márkát javasolja, amelyet ingyenes házhoz-szállítással megrendelhetünk. Erre azért van szükség, mert kell a cicáknak kaparófelület, illetve egy olyan magaslat, ahol biztonságban félrevonulhatnak. Ha nincs olyan magas hely, ahová szükség esetén elvonulhatnak, akár kóros magatartás-változást eredményezhet.

A cicák azonban elsősorban a mi bútorainkat akarják majd használni, a kanapénkon, az ágyunkban aludni és az asztalon fekve minden gazdit szemmel tartani. :-) Lehet, hogy dorombolásra, cicapuszira, vagy cicakommandóra ébredünk.

A cicák is ugyanúgy használni fogják a bútorainkat, mint mi, tehát a bútorokon meg fog látszani a karmaik nyoma, és a szőrük. Ha ezzel nem tudunk megbékélni, akkor ne vegyünk kisállatot.

Életre szóló elköteleződés!

Kérek mindenkit, hogy amikor cicát vásárol, gondoljon arra, hogy ez egy életre szóló elkötelezettséget jelent számunkra. Ne vegyünk cicát, ha olyan önzőek vagyunk, hogy pár év múlva saját kényelmünk miatt meg szeretnénk szabadulni tőlük. Gondoljuk végig a saját személyiségünket, a várható életútunkat az elkövetkező 15 évre. Kérek mindenkit, hogy mielőtt cicát vásárol, tartson önvizsgálatot. El tudjuk képzelni, hogy az elkövetkező 15 évben csak akkor tudunk elutazni, ha van bébiszitterünk a cicánkhoz? El tudjuk képzelni, hogy mit tennénk, ha életünknek új párja akad, aki nem kedveli a cicánkat? El tudjuk képzelni mit teszünk, ha gyermekünk születik, akkor is szeretni fogjuk-e a cicánkat? Erre nagyon sok pozitív példát látok tenyészetünk története során, de sajnos akadt egy rossz példa is. Mindezekhez kell egy alapvető önzetlenség, állatszeretet, mert egyébként sem a cicák sem a gazdik nem lesznek boldogok. Be kell lássuk, ha túl önzőek vagyunk ne vegyünk cicát, ne keserítsük meg egy szőrös szeretetgombóc életét!

Bútorok - avagy melyik bútor kié?

bottom of page