top of page

A macskák korai ivartalanítása nem egy új koncepció, az Amerikai Egyesült Államokban már 70 éve bevett gyakorlat, de hazánkban még mindig akadnak hirdetői annak, hogy a korai ivartalanítás nem ismert, vagy ismerni vélt mellékhatásokkal járhat, ezért  várni kell vele még a cica ivaréretté nem válik.

Azok, akik a korai ivartalanítást ellenzik, aggodalmukat fejezik ki azzal kapcsolatban, hogy: ez egy új gyakorlat, nem ismertek a hosszú távú hatásai; a macska fejlődése, növekedése megreked; elhízást eredményez; a macska kevésbé lesz aktív; húgyúti problémákat eredményez.

A korai ivartalanítást mindezen szempontok figyelembevételével kellett tehát kivizsgálni. A The Winn Feline Foundation és az American Veterinary Medical Association (továbbiakban: AVMA) támogatásával a Floridai Egyetem adott ki tanulmányt a korai ivartalanítással kapcsolatban. A szigorúan ellenőrzött, átfogó vizsgálat azt a következtetést vonta le, hogy az állat ivartalanítása a ivarérettség előtt nem von maga után negatív mellékhatást. Éppen ellenkezőleg, a kutatás kimutatta, hogy a korai ivartalanítást követően az állatok gyorsabban épülnek fel a beavatkozás után. (Természetesen évtizedekkel ezelőtt, míg az altatásra nem álltak rendelkezésre a mai modern eszközök, az állatok fejlettsége csökkenthette a kockázatot, de manapság ez már nem jelenthet kifogást.)

Az egyetem a kutatás során 7 hetestől 12 hónapos korig vizsgálta az állatok ivartalanítását, és megállapította, hogy a 7 hetes állat ugyanúgy reagált, mint a 12 hónapos. A kutatás további megállapításai:

- az állat növekedése meghosszabbodik, ezáltal nagyobbra nőhet;

- a húgyutak fejlődésének megfigyelése során arra jutottak, hogy az nem mutat semmilyen különbséget a korai ivartalanításon átesett állatok és ivarérettség elérése után ivartalanított állatok esetében. A vizsgálat során folyamatosan mérték a húgycsövek átmérőjét a hím állatoknál, és nem mértek különbséget.

- általános tévhittel ellentétben az ivartalanított állatok aktivitása megegyezett az ivaros társaikéval;

- a nőstények ivartalanítása segíthet megelőzni a húgyúti fertőzések és az emlőrák kialakulását;

- a hímek esetén az ivartalanítás csökkenti a hererák és a prosztata-megnagyobbodás kockázatát, valamint az ezekből eredő betegségeket;

- a kedvenc tulajdonosok szemszögéből vizsgálva az ivartalanított házi kedvencek sokkal jobb társak, kevésbé agresszívek és sokkal szeretetteljesebbek.

 

Már nem hozhatja fel senki azt kifogásnak, hogy ez egy új eljárás, nem áll rendelkezésre elegendő adat, ezáltal nem ismertek a hosszú távú hatások, hiszen külföldön ez egy hetven éves gyakorlat, az pedig nem lehet kifogás, hogy ezek a kutatási adatok nem állnak rendelkezésre, hiszen az erről szóló tanulmányok publikusak, egyre inkább elvárható a szakemberektől, hogy azokat eredeti nyelven is megértsék.

Az AVMA már 1996 nyarán megszavazta, hogy céljául tűzi ki a kutyák és macskák 8-16 hetes korban történő korai ivartalanítását, hogy ezáltal is elősegítse a túlnépesedésük kontrollálását.

Idézet az amerikai Veterinary Bulletin 1998-as ILL számából:

„ Jelentős számú eset áll rendelkezésünkre, amelyek azt bizonyítják, hogy (a korai ivartalanítás) pozitív hatásai felülmúlják a fennmaradó, még ismeretlen kockázatot… Esettanulmányok bizonyítják, hogy hattól hét hetes korig terjedően kiskutyák és kiscicák altatása szövődmény nélkül zajlott. A jelentések alapján elmondható, hogy a hat-hét hetes korú nőstények ivartalanítása egyszerűbben és gyorsabban zajlott, mint a hat-hét hónapos nőstényeké, mert a bőr alatti zsírréteg nem olyan vastag, kevésbe akadályozza a hasüregbe történő bejutást és az érrendszer kevésbe kiterjedtsége csökkenti a vérzést. A szervek fellelése nem nehezebb, mint a felnőtt állatok esetében. A beavatkozás időtartama a 6-7 hetes állatok esetében ugyanannyi, mint a 6-7 hónapos állatoknál, a herék eltávolítása egyszerűbb. Végül, a 6-7 hetes állatok felépülése a beavatkozást követően gyorsabb és kevesebb fájdalommal jár.”

Idézet 1996-ból, Dr. Sherbyn Ostrich-től, az AVMA elnökétől:

„ A kóbor kutyák és macskák számának csökkentése mindenki számára kiemelt prioritással bír, aki törődik a kérdéssel. Az AVMA kinyilvánítja a korai ivartalanítás támogatását. Az AVMA elnökeként úgy érzem lelkiismeretlenség nem élni a korai ivartalanítás lehetőségével, tekintettel arra, hogy az biztonságos és nagyon-nagyon hatékony céljaink elérése érdekében.”

 

A DVM Newsmagazine 1996-os számában Dr. Hoskins, professzor emeritus a Louisiana Állami Egyetemen:

„A korai ivartalanítással kapcsolatban kialakult előítéletek az altatás veszélye ilyen fiatal korban, vizelettartási problémák, túlzott növekedés, elhízás, prevulvar dermatitis, vaginitis, viselkedésbeli problémák, hormonrendszeri és bőrgyógyászati problémák és a húgyúti problémák. Néhány kondíció ezek közül köthető az ivartalanításhoz, de nincs rá bizonyíték, hogy a korai ivartalanítás növelné ezek közül bármelyik kockázatát, sőt a legújabb tanulmányok azt igazolják, hogy egyáltalán nem köthetők ezen problémák a korai ivartalanításhoz. Az semmiképpen nem vonható kétségbe, hogy a korai ivartalanítás rövidebb műtéti idővel, a belső szervek jobb láthatóságával és az altatásból gyorsabb ébredéssel jár. Azon kisállatok, amelyek korai ivartalanításon esnek át, sokkal ember-központúbbak, nyugodtabbak, gyengédebbek lesznek, és kevésbé hajlamosak az elkóborlásra, megtartják fiatalkori viselkedésüket.” „A kisállat tulajdonosok, akik kedvence 6-12 hetes korban esett át az ivartalanításon, elégedettek a macskájuk viselkedésével 1, 10 és 14 évvel a műtét után. A tulajdonosok mindössze egy harmada számolt be arról, hogy a macskájuk megszakításokkal ugyan, de jelöl. A korai ivartalanítás előnyei messze meghaladják annak hátrányait.

bottom of page