Cicáinkat rendszeresen teszteltetjük a következőkre:

Minden tenyészcicát genetikai teszteknek vetünk alá, hogy a genetikai hajlamukat kiszűrjük a HCM-re. Ezen felül megvizsgáltatjuk a vércsoportjukat, mert ez a felelősségteljes tenyésztés egyik alapvető elvárása és kötelessége, hogy ne tegyük ki a születendő kiscicákat születésük után, vagy akár élethosszig tartó szenvedésnek, mert a szülők eltérő vércsoportúak. A ragdoll fajta esetében a B vércsoport okoz problémát.

Tenyészcicáinkat nem vetjük alá a jelenleg létező PKD tesztnek, mert az csak a perzsa fajtánál szűri ki a betegségre aló hajlamot, a ragdollok esetében nem, sajnos rájuk még nincs külön genetikai teszt, ezért rendszeres ultrahangvizsgálattal lehet a betegséget kiszűrni.

Tenyészcicáinkat másfél évente szív- és veseultrahangnak vetjük alá, amit a Szent István Állatorvosi Egyetem tanszékvezetője végez el az állatorvosunk rendelőjében, ezáltal kiszűrhetőek a szív és a vese betegségei, amelyek esetleg örökíthetőek.

Ezen felül cicáinkat - nem csak a tenyészcicákat, hanem a kedvenceket is - szúrópróba szerűen alávetjük a tipikus felső légúti megbetegedések tesztjeinek is, mint a calici, mycoplasma felis, clamidia, FHV (feline herpevirus).

Mindemellett teszteltetjük a cicák székletét az esetleges élősködőkre többféle vizsgálattal. Nem csak olyanokkal, ami a paraziták jelenlétét mutatja ki, hanem olyan vizsgálatokkal, ami kimutatja a paraziták genetikai maradványait is. A vizsgálatokat nem csak a mindenki által ismert giardhiára, hanem a Trichomonas Foetus parazitára is elvégeztetjük, ami az egyik leggyakoribb, és egyben az egyik legnehezebben kimutatható parazita.

Ezeken felül még szintén szúrópróba szerűen teszteltetjük a cicák bőrkaparékát, hogy nehogy gomba vagy baktérium tenyésszen rajtuk.

Az alábbiakban megtekinthettek néhányat azon tesztek közül amiket elvégeztettünk, láthatóak genetikai tesztek, herpes, calici, mycoplasma, clamidia, parazitológia, corona, FIP, FIV, FeLV, gomba, atka, bakteriológia, szív- és veseultrahang eredmények:

photo by Helmi

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram

© 2019 by Judit Józan

 A weboldal teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, az itt található szöveges tartalom részben vagy teljes mértékben történő citálása csak a weboldal és a szerző megjelölésével lehetséges.