top of page

Ragdoll Fajta Standard

A The International Cat Associaton nemzetközi szervezet által a ragdoll fajta standard a következő:

Kategória: pointed (itt szeretném felhívni az egyik leglényegesebb momentumra a figyelmet, miszerint a ragdoll pointed, azaz kék szemű. (Minden pointed macska csak és kizárólag kékszemű lehet, ez egy genetikai alaptörvény) Mintázata pointed, tehát semmiképpen nem lehet egyszínű, pl fekete vagy fehér, semmiképpen nem lehet nem kontrasztos a színe, semmiképpen nem lehet zöld szemű, semmiképpen nem lehet solid, mink, sepia vagy egyéb kategória. Sokan azt hangsúlyozzák, hogy ezek is ragdollok, sőt mi több ritkák és egyediek. Azonban itt láthatjuk, hogy már az alapvető kategóriai elvárásnak sem felelnek meg.)

A ragdoll általános leírása:

A ragdoll egy félhosszú szőrű, kékszemű, pointed macska fajta, aki kedves természettel bír. A ragdoll egy harmonikus kinézetű, minden nemű extremitástól mentes (pl. túl kicsik fülek, túl nagy fülek, túl nagy szemek, túl kicsi szemek stb.) Ha ránézünk egy ragdoll cicára, akkor egy kiegyensúlyozott kinézetű macskát kell látnunk. Hogy ez érthető legyen felhoznék néhány ellenpéldát: ha ránézünk egy perzsa cicára, akkor amit látunk, azok apró fülek és hatalmas bogárszemek. Ezzel szemben, ha ránézünk egy ragdollra, akkor azon mindennek közepes méretűnek kell lennie, semmi sem lehet túlzottan hangsúlyos. A ragdoll és nagytestű, nehéz macskafajta, ami négyéves korára éri el végleges méretét. A ragdollok színe hároméves korukig sötétedik ( de nem változik, vagyis a blue-ból nem lesz seal). A ragdoll fajta egyik jellemzője, hogy testük ugyan izmos, de a hasukon zsírpárnának kell lennie.

 

A ragdoll fejformája:

IMG_4916.JPG

A ragdoll szeme:

Formája nagy és ovális, nem lehet sem kerek, sem mandula vágású, az is fontos, hogy kellő távolságra legyenek egymástól.

A ragdoll szeme csak és kizárólag kék színű lehet, annak minden árnyalata elfogadott.

A ragdoll füle:

közepes méretű, nagyon fontos, hogy arányos legyen a fej méretéhez viszonyítva, nem lehet sem túl kicsi, sem túl nagy. A fülek minden esetben előre kell, hogy nézzenek, nem simulhatnak le, le nézhetnek oldalra. A fülek vége nem lehet hegyes ( a szőr alatt) hanem enyhén lekerekített.

A ragdoll álla:

Az áll egyvonalban kell legyen az orral.

A ragdoll teste:

A ragdoll testfelépítése erős, izmos, mellkasa széles. A lányok teste kisebb, mint fiúké. A ragdollok hátsó lába enyhén hosszabb, mint az első.

Farkuk hossza megegyezik a testük hosszával, a farok a tövénél vastagabb és fokozatosan vékonyodik el.

A ragdoll szőre:

A ragdoll egyik fontos ismertetőjegye a szőre, amely félhosszú és selymes tapintású, hasonlít a nyuszik szőrére.

bottom of page