top of page

SZÍNEK ÉS MINTÁZATOK

Azt előre szeretném leszögezni, hogy nem létezik olyan, hogy 'sziámi mintázat' vagy 'sziámi szín', mint ahogy nem létezik 'ragdoll szín' sem.

 

A ragdoll fajta egy pointed kategóriába tartozó macska, amely annyit tesz, hogy a test perifériáin, mint a farok, fül, lábak, hát kialakul egy 'point colour', tehát a cica ott felveszi az adott színt, amely sötétebb, mint a test alapszíne. Nagyon fontos, hogy ez az úgynevezett point colour nem lehet homogén, egyszínű, hanem kontrasztosnak kell lennie, az adott szín világosabb árnyalatától a sötétebb árnyalatáig átmenetet kell képezni. A point colour lehet a seal, blue, lilac, chocolate, cream, red.

Minden pointed kategóriába tartozó macskának kék a szeme, ez alól nincs kivétel, tehát minden ragdollnak kék a szeme.

Ez tehát a ragdoll kategóriája, a pointed.

A kategórián belül több különböző divízió található, ezek után divíziónként haladunk végig a ragdoll fajta lehetséges színein:

1. Az egyszínű divízióba tartozó colourpoint mintázat.

 

A colourpoint cicák esetében a testen nem található fehér szín, csak az alapszín és a point colour.

Tenyészetünkben nem található colourpoint tenyészcica, mert nekem személyszerint nem tetszik ez a minta, mert nincs benne fehér, gyakorlatilag minden cica megfelel a mintázat nyújtotta elvárásoknak, nincs kihívás..

Ezzel a mintázattal is láthatunk cicákat valamennyi point colour esetében, tehát seal colourpoint, blue colourpoint, lilac colourpoint, chocolate colourpoint, cream colourpoint, red colourpoint.

Alábbiakban mutatok egy példát egy tökéletes blue colourpoint cicára (a képen a Familytimerags tenyészet cicája látható):

cp.JPG

Mint láthatjuk a cica alapszínén és point színén kívül nem látható rajta fehér szín.

A következő divízióba tartoznak azok a mintázatok, amelyekben van fehér szín, a mitted és a bicolour mintázat:

1. A mitted ragdollok esetében az alapszínen és a point colour-on kívül a cicáknak a következő helyeken kell fehérnek lenni: az állukon (nem kötelező az egésznek fehérnek lennie, csak egy csíkban középen), az első lábukon a mancsukon (mintha egy fehér zoknit viselnének), a hátsó lábukon a térdhajlatukig, valamint a hasukon egy csíkban. A mitted ragdollok is valamennyi point colour variációban léteznek: seal mitted, blue mitted, lilac mitted, chocolate mitted, cream mitted, red mitted, stb. Amennyiben az arcukon egyéb fehér folt jelenik meg, azt blaze-nek nevezzük.

Blue mitted ragdoll cicánk: Ragmagic DeeLightful

DEE (1 of 1).jpg

Seal mitted ragdoll cicánk: Furreal Cherry on Top

g2-0388.jpg

Egy példa a blaze megjelenítésére, seal mitted with blaze.

A képen MirumKitty Blaze of Glory cicánk látható

IMG_9001.JPG

2. A bicolour ragdollok esetén szintén láthatjuk az alapszínt, a point colourt és fehért. Fehérnek kell lennie a cica arcán található fordított V által körülhatárolt területnek, a hasnak, a lábaknak. A bicolour szín is fellelhető valamennyi point colour variációval: seal bicolour, blue bicolour, lilac bicolour, chocolate bicolour, cream bicolour, red bicolour.

Seal bicolour ragdoll kiscica (a képen MirumKitty Thunder From Down Under cicánk látható)

e4289460-1c71-4b34-a39c-e728410578e9.jpg

Blue bicolour ragdoll (a cica a képen Soulmates Blueberry Princess cicánk):

IMG_0190.jpg

És mindezen mintázatokhoz, jönnek még külön divíziók, amik mintegy megfűszerezik a fenti mintázatokat, a lynx (tabby) divízió és tortie divízió.

A tabby avagy lynx mintázatok hozzáadódnak a már korábbiakban ismertetett colourpoint, mitted és bicolour mintázathoz, tehát láthatunk lynx colourpoint, lynx mitted és lynx bicolour cicákat.

Blue lynx colourpoint ragdoll (a képen a Villaroyal tenyészet egy cicája látható):

BLPtKit.jpg

Blue lynx mitted (a képen Adorabledolls Full Monthy cicánk látható):

m2 (1 of 1).jpg

Seal lynx bicolour ragdoll (a képen látható cicánk: Chinesedolls Someone Like U):

xiankajó1 (1 of 1).jpg

A tortie mintázatok hozzáadódnak a már korábbiakban ismertetett colourpoint, mitted és bicolour mintázathoz, tehát láthatunk tortie colourpoint, tortie mitted és tortie bicolour cicákat.

Seal tortie mitted ragdoll (a képen látható cica: Marlcreek Hot To Rot):

tortiemitted.jpg

Seal tortie bicolour ragdoll (a képen látható cicánk: MirumKitty Sapphire Dream):

sapphie.JPG
bottom of page