top of page

Tenyésztő vs. Szaporító

Korai ivartalanítás

A felelős ragdoll tenyésztő egyik legfőbb ismertetőjele, hogy a tenyészetben a kiscicák csak és kizárólag korai ivartalanítás után költözhetnek új családjukhoz. A korai ivartalanításról bővebben a Korai Ivartalanítás pontban olvashattok a honlapon.

 

Törzskönyv nélkül olcsóbb

Ez a legnagyobb marhaság, amit a szaporítók csak ki tudtak találni! Ezzel azt sugallják, hogy a tenyésztéssel járó dokumentáció nagyon drága és felesleges, ugyanakkor egy törzskönyv ára – egyesülettől függően – 2.500,Ft. Ha tehát lenne rá módja, hogy a szaporító törzskönyvet kérjen, természetesen megigényelné, de erre nincs lehetősége, mert a tenyészcicái nem fajtatiszta ragdollok.

 

Egyesületi regisztráció:

A szaporítóval ellentétben a tenyésztőket le lehet ellenőrizni különböző egyesületi nyilvántartásokban. A Ragdoll Fanciers Worldwide (rfci.org), a The International Cat Association (tica.org) és a katicacatclub.com oldalak nyilvántartásainak megnyitásával bármikor meggyőződhetnek arról, hogy a MirumKitty ragdoll tenyészet valós, regisztrált és létezik.

 

12 hetes kor

A szaporítókkal ellentétben egy igazi tenyésztő semmilyen körülmények között nem engedi, hogy egy kiscica 12 hetes kora előtt új családjához költözzön. Erről bővebben a Legendák, tévhitek és a valóság című pontban olvashattok.

 

Oltás

A szaporítók jellemzően egy oltással árulják kiscicáikat, de minimum két oltásra van szükségük. Mi a MirumKitty ragdoll tenyészetben háromszori oltással adjuk át kiscicáinkat a gazdiknak.

 

Kiállítás

A szaporítók – a tenyésztőkkel ellentétben – nem járnak kiállításokra, hiszen a nem törzskönyves, nem fajtatiszta cicákkal ott nem vehetnek részt. De készüljünk fel arra, hogy erre a kérdésre is megvan a magyarázatuk: vagy az, hogy ott mindenféle betegségeket elkaphatnak a cicák, vagy pedig, hogy korrupt a rendszer… De miért is kell a tenyésztőknek kiállításokra járniuk? Nem a trófeákért, hanem azért, hogy megérthessék a tenyésztés lényegét, hogy arra törekedjenek, hogy a tenyésztésük ne csupán céltalan ’cicagyártás’ legyen, hanem hogy valami értékeset teremthessenek azáltal, hogy igazán szép és a fajta standardnak megfelelő kiscicákkal ajándékozzák meg a leendő gazdikat. Ha egy tenyésztő nem jár kiállításokra, akkor nem tudja, hogy mik az elvárások a fajtával szemben, nem szembesül a tenyészcicái esetleges hibáival, ezért nem is tudja azokat korrigálni. A leendő gazdik egy igazi ragdollt szeretnének a családjukba, nem pedig azt a cicát, ami a tenyésztő fejében mint ragdoll létezik! Kiállítás: nincs kifogás!

 

Honlap

A szaporítóknak jellemzően nincs honlapjuk, hiszen elsősorban arra törekednek, hogy a vételt követően ne legyenek elérhetőek, felelősségre vonhatóak.

bottom of page