top of page

Miért a MirumKitty?

A MirumKitty ragdoll tenyészetben a tenyészcicák és a kicsinyeik kényelmesen élhetnek. Nálunk egy cica sincs ketrecbe zárva, az almoknak az anyukákkal külön-külön szoba áll a rendelkezésükre, hogy nyugalomban és egészségesen cseperedjenek. Minden szobában Feliway párologtatót használunk, hogy ezzel is biztosítsuk, hogy cicáink jól érezzék magukat. Házunk -bár biztosan lehetne szebb és divatosabb- de elegendő helyet biztosít a tenyésztéshez.

A tenyészcicáink teljes és boldog életet élhetnek nálunk, de még így is szem előtt tartjuk, hogy fiatalon nyugdíjba vonulhassanak a tenyésztésből, hogy ne a hormonjaik által hajszolt életük legyen. Ez valóban nem egy mellékes szempont, mert elkeseredve tapasztalom, hogy 7-10 éves vagy akár még idősebb cicákat is tenyésztenek.

Tenyészetünkben a kiscicák megosztják velünk mindennapi életünket, véleményem szerint mindent megteszünk a szocializációjuk érdekében, amit kis életük első 12 hetében lehet.

Minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy cicáink egészségesek legyenek, kezdve a táplálásukkal, folyamatos vitamin ellátásukkal, nemcsak a tenyésztést megelőző, hanem folyamatos egészségügyi tesztelésekkel bezárólag. 

Tenyésztőként fontosnak tartom, hogy folyamatosan képezzük magunkat, és itt most nem arra gondolok, hogy üljünk be egy iskolába egy OKJ-s bizonyítványért, ami esetünkben egyszerű lenne, hanem folyamatos szemináriumokon, egészségügyi tájékoztatókon való részvételekre, amelyek csak külföldön elérhetőek, de szerencsére megjelentek az online képzések is. Pl. múlt héten részt vettem egy on-line FIP symposiumon, amelyet a témában elért legfrissebb kutatási eredményekről tartottak, vagy múlt hónapban egy genetikai szemináriumon vettem részt szintén online, amit egy vizsga követett.

IMG_8804.jpg
IMG_8979.jpg

Fontosnak tartom, hogy őszintén fordulunk leendő cica gazdijaink felé. Nem szeretnék a számukra csak a cica-tartás jó oldaláról beszélni, mert véleményem szerint igenis meg kell említeni a várható bökkenőket. Miért tartom ezt rendkívül fontosnak? Mert nincs annál rosszabb egy cicának, ha egy olyan háztartásba kerül, ahol az anya hideglelést kap attól, ha macskaszőr kerül a ruhára, az apuka veszekedik, mert a cica megkarmolta drága bőr ülőgarnitúrát, vagy a nagyi hisztizik, mert a cica nem az ölében ül, csak mellette a kanapén..

Photo by Helmi

bottom of page